Get Quality Coaching for Bank Exam 2016. Get Coaching for All Bank Exam In One Coaching Program

best-bank-po-coaching copy

Competition Gurukul proudly presents its?Bank Coaching Program for the year 2016 where bank aspirants get “coaching for all banks under single coaching program“. This coaching program is one of the most influential coaching program in the field of bank exam in recent times for several reasons that we have discussed briefly in above poster.

Bank Exams basically test an aspirant?s speed, skill and problem solving nature in a two hours of die-hard exam session. We at Competition Gurukul have always tried to avail bank aspirants with a reliable, sophisticated and quality bank exam coaching whose success can be easily seen in all our posts. The four subjects of Bank exam – noticeably Quantitative Aptitude, English Language, Logical Reasoning & Banking Awareness contains rich amount of topics that are supposed to be covered by bank aspirants with both hard and smart work. The faculty of Competition Gurukul understand the basic necessity of concept development and tricky approach to solve questions of each subject within a short time span in exam. The candidate who have cracked various bank exam after taking coaching from Competition Gurukul knows it better. So don’t miss the chance of seeking quality and result oriented Bank exam coaching at Competition Gurukul. You can visit our website for more info about our Bank Exam Coaching Program 2016

The demo class has begun for the fresh batches. You can register your slot for free demo class at the given contact information at the latest:

Janak Puri??Branch

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058

Call 011-41668088, 9716942388

Uttam Nagar Branch

A-38, 39, 40, Opposite Metro Pillar no: 641,
Uttam Nagar, Near Uttam Nagar East Metro Station, New Delhi – 110058

SMS ‘COMHELP’ to 9015596280

Our Important Links

Bank Exam Coaching for Immediate Results – Register now for Free Demo Class

Dear Bank Exam Aspirants

Welcome to this informative Blog post of Competition Gurukul. Friends, it is a known fact that the number of vacancies and so the number of Bank aspirants have constantly been rising these days. After experiencing the?increased competition among the bank exam aspirants, the different Bank exam conducting bodies like IBPS, RRB, SBI, ICICI have also raised the level and the toughness of Bank entrance paper. We understand how important it is for you to crack Bank exam. Henceforth, we have brought a very new and an industry recognized standardized coaching program for Bank Entrance Test. ?In this blog, we will tell you the details, benefits and the scope of this program and how helpful this program will be for you as a Bank exam aspirant

Competition Gurukul is one of the pioneer and the most promising coaching institute of Bank Exam and Interview Preparation. We have a fine infrastructure for providing quality and result oriented Bank exam coaching to crack this exam smoothly with meritorious ranking. Our Bank exam coaching program basically emphasize on the concept development, doubt clearance and problem solving attitude of the Bank aspirants. You can improve your speed, accuracy and methodology to solve Bank exam questions through our special interactive sessions with our experts who have already cracked and done jobs in the top banks of our country.

What is special about Bank Coaching Program at Competition Gurukul?

  • By?inducing digital lectures in?regular class sessions, we have made?our classroom programs more interactive and smart?
  • We organize regular?doubts sessions and backup classes on weekends
  • We provide Video lectures?plus?backup classes to those who misses?our regular lecture with a?genuine reason
  • Individual faculty for Banking Awareness, Quantitative Aptitude, Logical & Intelligence Reasoning & English?
  • Highly graded revised and precised study materials
  • Online Mode?latest exam pattern based regular test?on every weekend
  • Highly qualified, knowledgeable and cooperative faculty
  • Active and cooperative?counselors to guide you in resolving your?Exam related doubts, helping you in form filling and accessing latest exam information
  • Free online resourses including ppt, pdf and video lectures

We invite the interested Bank exam?aspirants for our smart?and dynamic Bank Exam? 2015 classroom coaching program. Hurry Up! Get register for free demo class and get?immediate benefit in our fresh batch.

Our Important Links

For More Information Contact

Janak Puri??Branch

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058

Uttam Nagar Branch

A-38, 39, 40, Opposite Metro Pillar no: 641,
Uttam Nagar, Near Uttam Nagar East Metro Station, New Delhi – 110058

Banking Practice Set on History of Banking in India

evolution-of-bank-in-india-3-728

1. The first bank of India ?Bank of Hindustan? was established in which year?
a. 1870
b. 1770
c. 1795
d. 1880

Answer: ?1770
Explanation: Bank of Hindustan was the first bank in India that was established in 1770 and it was opened at Calcutta under European nation authority. Amazingly, Bank of Hindustan was liquidated in the year 1830-32.

2. Choose the correct locations of all three presidency banks that were established during British India?
a. Calcutta, Bombay, Madras
b. Delhi, Calcutta, Madras
c. ?Madras, Bombay, Kanpur
d. Bhatinda, Calcutta, Sholapur

Answer: ?Calcutta, Bombay, Madras .

3. Which of the following is the oldest Joint Stock bank of India?
a. Patiala Bank
b. Bank of India
c. Allahabad Bank
d. Bank of Baroda

Answer: Allahabad Bank
Explanation: Joint- Stock Bank is a bank having ?multiple shareholders. Bank of Upper India was the oldest Joint Stock Bank of India which was established in 1863. However, bank failed in 1913. At present, the old records explain that Allahabad Bank is the oldest Joint Stock bank of India which is still existing and working. It is also known as India?s oldest public sector bank that was established in the year 1865. .

4. Which among the following was the first bank to open a branch on foreign soil
a. State Bank of India
b. Bank of India
c. Allahabad Bank
d. Bank of Punjab

Answer: Bank of India
Explanation: The first Indian bank to open a branch outside India was Bank of India in London in 1946. It was also the first bank to open a branch in continental Europe at Paris in 1974 .

5. What was the initial share capital of Reserve Bank of India?
a. Rs. 20 Crore
b. Rs. 10 Crore
c. Rs. 5 Crore
d. Rs. 20 Crore

Answer: Rs. 5 Crore

 

bengaloffcenterlinestamp2

Explanation:?When?RBI was established, it was not a Government owned bank but was a privately held bank. It started with Rs. 5 Crore of Share Capital, amazingly divided into Rs. 100 of shares each fully paid up. The entire capital was initially owned & controlled by private shareholders. Rs. 4,97,8000 out of Rs.5 Crore was subscribed by the private shareholders while the remaining Rs. 2,20,000 out of Rs. 5 Crore was subscribed by central government.

6. The Royal Commission on Indian Currency and Finance was also known as __
a. Hartog Commission
b. Buttler Committee
c. Hilton-Young Commission
d. Muddiman Commission

Answer: Hilton-Young Commission

7. Original headquarters of RBI were located at ___?
a. New Delhi
b. Calcutta
c. Madras
d. Bombay

Answer: Calcutta
Explanation: Kolkata had got got the first Original Headquarter. However, it was shifted to Shahid Bhagat Singh Marg of ?Bombay city in 1937 .

8. In which year, Paper Currency Act was enacted by British Government of India?
a. 1851
b. 1852
c. 1861
d. 1870

Answer: 1861

9. On which date, RBI started working?
a. January 1, 1934
b. April 1, 1934
c. January 1, 1935
d. April 1, 1935

Answer : April 1, 1935

10. In which year, Indian Rupee was devalued for the first time?
a. 1966
b. 1967
c. 1968
d. 1969

Answer: 1966

11. In which year, Regional Rural Banks started working in India?
a. 1989
b. 1972
c. 1975
d. 1978

Answer: 1975

12. The earliest evidence of Banking transactions in India comes from __
a. Maurya Era
b. Vedic Era
c. Medieval India
d. Gupta Era

Answer: ?Vedic Era
Explanation:?Vedic Civilization has many archaelogical facts revealing the origin of Banking in India where?rnapatra (??????) or rnalekhya (???????) were the major loan deeds that were prevalent during Vedic period.
? Interest rates and?usury (???????) both were prevalent during this period.
? ?Manusmriti has the account of Vedic word Kusidin which refers refers to an usurer (??????)

13. The liberalisation of Indian banking and regulation was done first on the basis of recommendations of which committee?
a. Saraiya Committee
b. Khusro Committee
c. Narasimham Committee
d. A Ashok?Committee

Answer: Narasimham Committee
Explanation:?On the basis of recommendations of Narasimham Committee, the liberalization of Indian Bank was done in 1991 with the motives of ?enhancing productivity, profitability and efficiency of banks as were suggested by the Narasimham committe.

14. In which year, the nationalization of subsidiary banks of the State Bank of India (SBI) was done?
a. 1958
b. 1959
c. 1964
d. 1991

Answer: 1959
Explanation:?The State Bank of India (subsidiary) act of 1959 led to the nationalization of the following?seven subsidiary banks of the State Bank of India (SBI):
i. State Bank of Bikaner and Jaipur (SBBJ),
ii. State Bank of Hyderabad (SBH),
iii. State Bank of Mysore (SBM),
iv. State Bank of Patiala (SBP),
v. State Bank of Indore,
vi. State Bank of Saurashtra, ?and
vii. State Bank of Travancore (SBT). .

15. What was the name of State Bank of India (SBI) before it was created by SBI Act?
a. Imperial Bank of Bengal
b. Imperial Bank of Hindustan
c. Imperial Bank of India
d. Imperial Bank of Madras

Answer: Imperial Bank of India

images (2)
Explanation: The Presidency banks that included Bank of Bengal, Bank of Bombay and Bank of Madras that were amalgamated on 27 January, 1921.
– Note that under the Imperial Bank of India Act, 1920, the Imperial Bank of India was established.
– The Imperial Bank of India was nationalized after the Independence under the act of State Bank of India in 1955 and thus State Bank of India (SBI) was formed.

BANKING COACHING FOR BETTER RESULTS

Competition Gurukul is a premier institute for Banking Exam Coaching. You can visit our center to register your slot for fresh batches. You will be guided by our counsellor from Monday to Saturday at scheduled timing of 9 AM to 8 PM.

For More Information Contact

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058

 

Apply for Federal Bank Recruitment 2015 for Clerical Posts


Federal-Bank-Logo
Federal Bank
is going to start the process of Online Recruitment Application Form Filling from 23 February for Clerical Posts.?You can get recruited to Federal Bank of India for the Clerical Post after visiting the link?http://www.federalbank.co.in/career

CLICK HERE TO KNOW THE LEADING BANKING COACHING INSTITUTE IN YOUR AREA

ABOUT FEDERAL BANK?

Federal Bank , with?1216 branches spread across 24 states with 1449 ATMs, is?India’s?major commercial bank in private sector with an asset of ?Rs 1.03 trillion and net profit of ?Rs 839 crore.

DATES FOR FEDERAL BANK ONLINE FORM FILLING?

Important Events Scheduled Dates
Start Date for Online?Application Form Filling February 23, 2015
End Date for?Online Application Form?Filling March 5, 2015
Online Exam Test

14.03.2015 &15.03.2015

Pay Salary

`Rs. 7200?18500

DA, HRA, CCA will be paid as per rules of the Bank in force from time to time depending upon the place of posting. Medical Aid, Hospitalization Scheme, Leave Fare Concession, retirement benefits and other perquisites will be admissible as per Bank?s rules.

AGE LIMIT?

24 Years as on?01.11.2014

EDUCATIONAL QUALIFICATON

Graduation with 55% minimum marks for Science discipline and 50% minimum marks for other streams?from?university under recognition or other institutions as per guidelines defined by?Act of parliament or to be declared deemed as a University under Section 3 of U G C Act, 1956.

SELECTION PROCEDURE

The Candidates would be get selected after passing each of the following stages
Stage-1. Online Examination
Stage-2. Group Discussion?
Stage-3. Personal Interview?

ONLINE TEST PATTERN

Test Name of the Test Number of Questions Maximum Marks
I Reasoning 35

35

II

English Language 35

35

III

Quantitative Aptitude 30

30

IV

General & Financial Awareness

30

30

V

Computer Knowledge20

20

Total150

150

 

LEADING COACHING INSTITUTE FOR FEDERAL BANK AND OTHER BANKING TEST PREPARATION

Competition Gurukul is a preliminary coaching institute for Banking,?SSC, General Competition and Entrance examination.?It is??is one of the most reliant & professional coaching institute in the field of various government and general competitive exam preparation.?We at Competition Gurukul not only help aspirants to crack exam but also help them to score distinctive marks & so secure the higher rank in the exam.

We provide following Banking?Coaching Benefits

  • High Quality Lectures from Highly trained & Qualified Teachers
  • Exclusive focus on the speed, accuracy and understanding for the concepts?of each section (Quantitative Aptitude, English, Reasoning and General Awareness)
  • Individual Teachers for each Section
  • An IT-Based Infrastucture with WiFi Connectivity
  • Special Learning Aids including lecture notes, audio-video tools

We provide following BANKING GROUP DICUSSION?Benefits

  • Highly trained and UPSC Qualified Panel of?Group Discussion Moderators
  • Mock Drill of Group Discussion on the current and vibrant issues

We provide following BANKING?INTERVIEW Benefits

  • Highly trained and UPSC Qualified Panel of Interview Experts
  • 15 Session package of Interview Training,?Personality Development and Individual Training?at very moderate fee
  • 3 Mock Drill of Banking?Interview

For the free demo classes, you can contact us by calling at?011 65495934,?9015596280 or you could send SMS ?COMHELP? to 9716942388 or you can visit our website?www.competitiongurukul.in

OFFICIAL NOTIFICATION

Visit the link 😕federalbank/notification.pdf