Get Quality Coaching for Bank Exam 2016. Get Coaching for All Bank Exam In One Coaching Program

best-bank-po-coaching copy

Competition Gurukul proudly presents its?Bank Coaching Program for the year 2016 where bank aspirants get “coaching for all banks under single coaching program“. This coaching program is one of the most influential coaching program in the field of bank exam in recent times for several reasons that we have discussed briefly in above poster.

Bank Exams basically test an aspirant?s speed, skill and problem solving nature in a two hours of die-hard exam session. We at Competition Gurukul have always tried to avail bank aspirants with a reliable, sophisticated and quality bank exam coaching whose success can be easily seen in all our posts. The four subjects of Bank exam – noticeably Quantitative Aptitude, English Language, Logical Reasoning & Banking Awareness contains rich amount of topics that are supposed to be covered by bank aspirants with both hard and smart work. The faculty of Competition Gurukul understand the basic necessity of concept development and tricky approach to solve questions of each subject within a short time span in exam. The candidate who have cracked various bank exam after taking coaching from Competition Gurukul knows it better. So don’t miss the chance of seeking quality and result oriented Bank exam coaching at Competition Gurukul. You can visit our website for more info about our Bank Exam Coaching Program 2016

The demo class has begun for the fresh batches. You can register your slot for free demo class at the given contact information at the latest:

Janak Puri??Branch

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058

Call 011-41668088, 9716942388

Uttam Nagar Branch

A-38, 39, 40, Opposite Metro Pillar no: 641,
Uttam Nagar, Near Uttam Nagar East Metro Station, New Delhi – 110058

SMS ‘COMHELP’ to 9015596280

Our Important Links

Bank Exam Coaching for Immediate Results – Register now for Free Demo Class

Dear Bank Exam Aspirants

Welcome to this informative Blog post of Competition Gurukul. Friends, it is a known fact that the number of vacancies and so the number of Bank aspirants have constantly been rising these days. After experiencing the?increased competition among the bank exam aspirants, the different Bank exam conducting bodies like IBPS, RRB, SBI, ICICI have also raised the level and the toughness of Bank entrance paper. We understand how important it is for you to crack Bank exam. Henceforth, we have brought a very new and an industry recognized standardized coaching program for Bank Entrance Test. ?In this blog, we will tell you the details, benefits and the scope of this program and how helpful this program will be for you as a Bank exam aspirant

Competition Gurukul is one of the pioneer and the most promising coaching institute of Bank Exam and Interview Preparation. We have a fine infrastructure for providing quality and result oriented Bank exam coaching to crack this exam smoothly with meritorious ranking. Our Bank exam coaching program basically emphasize on the concept development, doubt clearance and problem solving attitude of the Bank aspirants. You can improve your speed, accuracy and methodology to solve Bank exam questions through our special interactive sessions with our experts who have already cracked and done jobs in the top banks of our country.

What is special about Bank Coaching Program at Competition Gurukul?

  • By?inducing digital lectures in?regular class sessions, we have made?our classroom programs more interactive and smart?
  • We organize regular?doubts sessions and backup classes on weekends
  • We provide Video lectures?plus?backup classes to those who misses?our regular lecture with a?genuine reason
  • Individual faculty for Banking Awareness, Quantitative Aptitude, Logical & Intelligence Reasoning & English?
  • Highly graded revised and precised study materials
  • Online Mode?latest exam pattern based regular test?on every weekend
  • Highly qualified, knowledgeable and cooperative faculty
  • Active and cooperative?counselors to guide you in resolving your?Exam related doubts, helping you in form filling and accessing latest exam information
  • Free online resourses including ppt, pdf and video lectures

We invite the interested Bank exam?aspirants for our smart?and dynamic Bank Exam? 2015 classroom coaching program. Hurry Up! Get register for free demo class and get?immediate benefit in our fresh batch.

Our Important Links

For More Information Contact

Janak Puri??Branch

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058

Uttam Nagar Branch

A-38, 39, 40, Opposite Metro Pillar no: 641,
Uttam Nagar, Near Uttam Nagar East Metro Station, New Delhi – 110058

Computer Capsule for Banking Exam – Competition Gurukul

Banking Awareness Practice Set-1 On RBI & It’s Structure

 

1. The headquarters of local boards of RBI are located at__
a. Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai
b. Jaipur, Mumbai, Mysore and Chennai
c. Ahmedabad, Mumbai, New Delhi and Chennai
d. Ahmedabad, Mumbai, New Delhi and Jaipur

Answer: Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai

Image result for blog images of rbi headquarter
Explanation:
i. RBI has the headquarters of its local bodies in?Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai.
ii. The members of the local boards of RBI are appointed by the Central Government for a term of four years.
iii. Their main purpose is to advise the Central Board on local matters and to represent territorial and economic interests of local cooperative and indigenous banks; to perform such other functions as delegated by Central Board from time to time.

 

2. Under which section of the Reserve Bank of India (RBI) Act 1934, the RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations?
a. Section 21 of the RBI Act 1934
b. Section 22 of the RBI Act 1934
c. Section 23 of the RBI Act 1934
d. Section 24 of the RBI Act 1934

Answer: Section 22 of the RBI Act 1934
Explanation: Under Section 22 of the Reserve Bank of India (RBI) Act 1934 , the RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations. Report Error

3. How Bank Rate is different from Repo rate?
a. While Repo Rate is a short-term measure, Bank Rate is a long-term measure
b. While Bank Rate is a short-term measure, Repo Rate is a long-term measure
c. While Repo Rate is used to control money supply, Bank Rate is used to control inflation
d. While Bank Rate is used to control money supply, Repo Rate is used to finance government debt

Answer: While Repo Rate is a short-term measure, Bank Rate is a long-term measure

Explanation:?


4. Which among the following is NOT a subsidiary of RBI?
a. National Housing Bank
b. NABARD
c. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
d. SIDBI

Answer: SIDBI


Explanation: RBI has four subsidiaries viz.
i. DICGC (Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation),
ii.?NABARD,
iii.National Housing Bank, and
iv. BRBNMPL (Bharatiya Reserve Bank Note?Mudran Private Limited)

5. Which of the following is not the quantitative tool of the Reserve Bank of India (RBI)?
a. OMO
b. Reserve ratios
c. Rationing of credit
d. Statutory Pre-emptions

Answer: Rationing of credit


Explanation:?The Reserve Bank of India (RBI) make use of certain qualitative tools to control the cost and quantity of credit which includes some important indirect tools including OMO, bank rate, SLR, CRR, repo rate, etc.

6. Under minimum reserve system, how much amount Reserve Bank of India (RBI) was required to keep in gold and foreign exchange reserves?
a. Rs.200 crore
b. Rs.220 crore
c. Rs.222 crore
d. Rs.280 crore

Answer: Rs.200 crore
Explanation:?Under minimum reserve system, the Reserve Bank of India (RBI) was required to keep gold and foreign exchange reserves of Rs. 200 crore, of which Rs. 115 crore in gold and Rs. 85 crore in foreign exchange form.

7. Which of the following is NOT a function of Reserve Bank of India?
a. Controls the credit operations of banks through quantitative and qualitative tools
b. Lender of the last resort
c. Holds cash reserves of all the scheduled banks
d. Manages Credit Rating of Banks

Answer: Manages Credit Rating of Banks
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.

8. Which among the following is most important functions being done by SLR in recent times??
a. Control of Inflation
b. Cushion against bank failures
c. Financing Government deficits
d. Adjustment of liquidity

Answer: Financing Government deficits
Explanation:


9. Under which of the following rates, the banks avail long term loans from Reserve Bank of India (RBI) by putting no collateral securities?

a. Bank rate
b. Repo rate
c. Reserve repo rate
d. Marginal Standing Facility

Answer: Bank rate
Explanation:

BANKING COACHING FOR BETTER RESULTS

Competition Gurukul is a premier institute for Banking Exam Coaching. You can visit our center to register your slot for fresh batches. You will be guided by our counsellor from Monday to Saturday at scheduled timing of 9 AM to 8 PM.

For More Information Contact

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058