Banking Awareness Practice Set-1 On RBI & It’s Structure

 

1. The headquarters of local boards of RBI are located at__
a. Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai
b. Jaipur, Mumbai, Mysore and Chennai
c. Ahmedabad, Mumbai, New Delhi and Chennai
d. Ahmedabad, Mumbai, New Delhi and Jaipur

Answer: Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai

Image result for blog images of rbi headquarter
Explanation:
i. RBI has the headquarters of its local bodies in?Kolkata, Mumbai, New Delhi and Chennai.
ii. The members of the local boards of RBI are appointed by the Central Government for a term of four years.
iii. Their main purpose is to advise the Central Board on local matters and to represent territorial and economic interests of local cooperative and indigenous banks; to perform such other functions as delegated by Central Board from time to time.

 

2. Under which section of the Reserve Bank of India (RBI) Act 1934, the RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations?
a. Section 21 of the RBI Act 1934
b. Section 22 of the RBI Act 1934
c. Section 23 of the RBI Act 1934
d. Section 24 of the RBI Act 1934

Answer: Section 22 of the RBI Act 1934
Explanation: Under Section 22 of the Reserve Bank of India (RBI) Act 1934 , the RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations. Report Error

3. How Bank Rate is different from Repo rate?
a. While Repo Rate is a short-term measure, Bank Rate is a long-term measure
b. While Bank Rate is a short-term measure, Repo Rate is a long-term measure
c. While Repo Rate is used to control money supply, Bank Rate is used to control inflation
d. While Bank Rate is used to control money supply, Repo Rate is used to finance government debt

Answer: While Repo Rate is a short-term measure, Bank Rate is a long-term measure

Explanation:?


4. Which among the following is NOT a subsidiary of RBI?
a. National Housing Bank
b. NABARD
c. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
d. SIDBI

Answer: SIDBI


Explanation: RBI has four subsidiaries viz.
i. DICGC (Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation),
ii.?NABARD,
iii.National Housing Bank, and
iv. BRBNMPL (Bharatiya Reserve Bank Note?Mudran Private Limited)

5. Which of the following is not the quantitative tool of the Reserve Bank of India (RBI)?
a. OMO
b. Reserve ratios
c. Rationing of credit
d. Statutory Pre-emptions

Answer: Rationing of credit


Explanation:?The Reserve Bank of India (RBI) make use of certain qualitative tools to control the cost and quantity of credit which includes some important indirect tools including OMO, bank rate, SLR, CRR, repo rate, etc.

6. Under minimum reserve system, how much amount Reserve Bank of India (RBI) was required to keep in gold and foreign exchange reserves?
a. Rs.200 crore
b. Rs.220 crore
c. Rs.222 crore
d. Rs.280 crore

Answer: Rs.200 crore
Explanation:?Under minimum reserve system, the Reserve Bank of India (RBI) was required to keep gold and foreign exchange reserves of Rs. 200 crore, of which Rs. 115 crore in gold and Rs. 85 crore in foreign exchange form.

7. Which of the following is NOT a function of Reserve Bank of India?
a. Controls the credit operations of banks through quantitative and qualitative tools
b. Lender of the last resort
c. Holds cash reserves of all the scheduled banks
d. Manages Credit Rating of Banks

Answer: Manages Credit Rating of Banks
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) was established on April 1, 1935 in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.

8. Which among the following is most important functions being done by SLR in recent times??
a. Control of Inflation
b. Cushion against bank failures
c. Financing Government deficits
d. Adjustment of liquidity

Answer: Financing Government deficits
Explanation:


9. Under which of the following rates, the banks avail long term loans from Reserve Bank of India (RBI) by putting no collateral securities?

a. Bank rate
b. Repo rate
c. Reserve repo rate
d. Marginal Standing Facility

Answer: Bank rate
Explanation:

BANKING COACHING FOR BETTER RESULTS

Competition Gurukul is a premier institute for Banking Exam Coaching. You can visit our center to register your slot for fresh batches. You will be guided by our counsellor from Monday to Saturday at scheduled timing of 9 AM to 8 PM.

For More Information Contact

Competition Gurukul
A-1/17, Janakpuri, Main Najafgarh Road,
Opp Metro Pillar 636, New Delhi ? 110058